background
Breng bod uit

Zonne
panelen

Geschikt voor maximaal 17 zonnepanelen

Het aantal panelen is afhankelijk van de specifieke configuratie en grootte van de panelen en in dit voorbeeld wordt het gemiddelde / meest gangbare gebruikt. Een voorwaarde voor het plaatsen van zonnepanelen is altijd dat er een omgevingsvergunning moet zijn van de gemeente.

Op dit adres zijn zonnepanelen geschikt voor installatie. Er zijn in totaal twee dakdelen om zonnepanelen te plaatsen. Hieronder vind u informatie over elk dakdeel:

  • Dakdeel 1: Dit dakdeel is schuin, biedt ruimte voor maximaal 10 panelen, heeft een hellingshoek van 35.6 graden, loopt af richting het zuidoosten en heeft een zoninstraling van 1291 kWh per jaar.
  • Dakdeel 2: Dit dakdeel is schuin, biedt ruimte voor maximaal 7 panelen, heeft een hellingshoek van 34.7 graden, loopt af richting het zuidoosten en heeft een zoninstraling van 1250 kWh per jaar.

trueortho

Deze woning verbruikt ongeveer 4.706 kWh aan elektriciteit (bron CBS).
Om in de energiebehoefte te voorzien, zijn ongeveer 15 zonnepanelen nodig.
Echter, er is ruimte voor maximaal 17 zonnepanelen op het dak.
De overige 2 zonnepanelen (het verschil tussen 17 en 15, oftewel 2 extra panelen) kunnen extra energie opwekken. Deze extra energie kunt u terugleveren aan de energiemaatschappij.

Dak potentie

Zoninstraling

Weinig Veel

135 m² dakoppervlak

Totale dakoppervlak

Potentiele opbrengst

Maximaal 17 panelen

Voor optimaal rendement

5.355 kWh per jaar

Opbrengst van de installatie

1.700 kilo CO2 per jaar

Besparing CO2-uitstoot

Zonneboiler: Alternatief of aanvulling op zonnepanelen

In tegenstelling tot zonnepanelen is een zonneboiler veel minder gevoelig voor schaduw. Hoewel de opbrengst van een zonneboiler iets kan afnemen in de schaduw, is deze afname veel minder significant dan bij zonnepanelen. Dus, als een deel van het dak gedurende een deel van de dag in de schaduw ligt, biedt een zonneboiler nog steeds uitstekende voordelen. Het is een duurzame oplossing voor warmwaterproductie die de energie-efficiëntie van het huishouden kan verhogen. Een zonneboiler heeft ongeveer 4 à 5 zonnepanelen nodig.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler maakt gebruik van een zonnecollector op het dak om warmte uit zonlicht te benutten en water te verwarmen. Het systeem van een zonneboiler bestaat uit verschillende componenten:

  • Eén of meerdere zonnecollectoren op het dak die zonnewarmte absorberen.
  • Een pomp en leidingen die de warmtedrager naar het voorraadvat voeren.
  • Een voorraadvat, met een capaciteit van 80 tot 300 liter, waarin het warme water wordt opgeslagen.
  • Een naverwarmer, meestal in de vorm van een combiketel.

Potentiele opbrengst

230 m³ per jaar

Besparing gas per jaar

35%

Besparing CO2-uitstoot

De zonnecollector bevat een vloeistof die door de zonneschijn verwarmd kan worden tot wel 90 graden Celsius. Via leidingen wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte overdraagt aan het water in het vat. Vanuit het vat loopt er een leiding naar de naverwarmer. Vooral in de wintermaanden kan het water niet voldoende worden verwarmd door de zonne-energie en springt de naverwarmer bij om de temperatuur op het gewenste niveau te brengen. In de meeste huizen wordt hiervoor een hr-ketel gebruikt, die het water uit het voorraadvat bijverwarmt tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is nodig om de groei van de Legionella-bacterie te voorkomen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Drinkwater.

De grootte van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie kan meer warmte leveren tijdens de wintermaanden voor de verwarming van water, maar zou in de zomermaanden mogelijk veel warmte onbenut laten.

Het gebruik van een zonneboiler biedt een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om warm water te produceren. Door optimaal gebruik te maken van zonnewarmte, kan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderd worden en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd. Bovendien kunnen huiseigenaren in sommige gevallen profiteren van financiële incentives en subsidies voor de installatie van een zonneboiler.

Met een goed ontworpen en geïnstalleerde zonneboiler kan er niet alleen besparen op energiekosten maar ook een bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.